A gyógygombák kivonatainak hatékonysága és toleranciája
daganatos betegek kiegészítő kezelésében.Dunaszedahely Járási Kórháza
Onkológiai szakrendelőintézet
Szlovák Köztársaság1. Bevezető.

       A gombák gyógyhatásainak megítélése napjainkig többnyire csak néprajzi, kultúr- és orvostörténeti érdekesség volt, és jelenleg még csak a kezdetén vagyunk annak, hogy megérthessük azt a sokféle, egészségre kifejtett jótékony hatást, ami a gombákban rejlik. A gyógyító hatású gombák iránti érdeklődés felkeltésében fontos szerepe volt annak, hogy a Japán Nemzeti Rákkutató Intézet egyik munkatársa egy konferencián egy 14 évig tartó epidemiológiai (járványtani) vizsgálat eredményeit mutatta be. Vizsgálatai során Ikenawa doktor azt tapasztalta, hogy egy japán gombafajtát termesztő családok körében lényegesen alacsonyabb volt a daganatos megbetegedések előfordulási aránya, mint az e gombát nem termesztő és azt rendszeresen nem fogyasztó embereknél. A mintegy 175 ezer ember bevonásával elvégzett kísérletben a férfiaknál és nőknél a rákos megbetegedések száma durván 50%-val csökkent.
       A gombák terápiás szempontból legfontosabb hatóanyagainak a poliszacharidok (cukrokból álló makromolekukák) és a poliszacharid-fehérje komplexek (fehérjékhez, illetve aminosavakhoz kötött poliszacharidok) bizonyultak. A  daganatellenes hatású poliszacharidoknak kiemelten fontos forrásai a gombák sejtfalai.Mellettük terápiás szempontból szterolok, triterpének, alkaloidok, lektinek és egyéb anyagok is figyelmet érdemelnek. A felsorolt anyagoknak fontos tulajdonságai, hogy szabályozzák az ember immunrendszerét, gátolják egyes tumorok fejlődését, csökkentik a kórosan magas vérnyomást és a vérzsír koncentrációját, gátolják a mikróbák szaporodását, felgyorsítják a fertőzések okozta megbetegedések lefolyását és csökkentik a gyulladást, de egyéb hatásokkal is rendelkeznek.
     A gomba poliszacharidokkal és poliszacharid-fehérje komplexekkel elvégzett kísérletek eredményei jól jelzik azt, hogy ezek az anyagok jó eredménnyel alkalmazhatók a klinikai gyakorlatban is, és feltétlenül érdemes intenzív kutatások folytatni annak érdekében, hogy minél pontosabb adatokhoz jussunk a tekintetben, hogy mely daganatos megbetegedések esetén és azok melyik stádiumában alkalmazhatók a ,,gomba alapú készítmények és hatóanyagok”,milyen gyógyszerformák, milyen beviteli mód mellett és adagokban alkalmazhatók.
   


2. A klinikai vizsgálat bemutatása.

    Ezen gombák közül különösen hatékonyak  a feketepata gomba, a bokrosgomba,a pecsétviaszgomba,amelyek daganatos betegekre gyakorolt hatását 2009 első felében a Csallóközi Onkológiai Kezdeményezés (polgári társulás) és  Dunaszerdahely Járási Kórházának onkológiai szakrendelőjének  klinikai onkológusa vezetésével tesztelték klinikai körülmények között. A vizsgálat elsődleges céljai közé tartoztak ezeknek a gombafajoknak a daganatos betegekre gyakorolt  általános jótékony hatásának , továbbá  az onkológiai kezelésben részesülő daganatos betegeken jelentkező terápiás mellékhatások feltételezett csökkenésének a megfigyelése és kimutatása. A klinikai vizsgálat másodlagos céljai közé tartozott az is,hogy a poliszacharida-struktúrájú ún. imunoglukánok,amelyek a gyógygombakivonatok közvetlen daganatellenes hatásáért felelősek,mennyire képesek kiegésziteni és esetlegesen emelni  a hagyományos onkológiai kezelések  hatékonyságát daganatos betegségekre.
       A vizsgálatba 40 – daganatos betegségben szenvedő -  személyt soroltak be, 20 férfit és 20 nőt (39 és 74 év közötti szórással) , akik betegségük III. és IV. klinikai stádiumába tartoztak. A diagnózisok között nagyrészt mell-,vastagbél-, tüdő-, gyomor – és prosztatadaganatok fordultak elő. 38 daganatos beteg onkológiás kezelésekben részesült, 2 beteg pedig - a hagyományos onkológiai kezelést elutasitva - csak legjobb tüneti kezelésben. Az onkológiai kezelések között elsősorban kemoterápiát alkalmaztak, emellett  12 beteg még úgynevezett molekuláris célzott kezelésben  is részesült. Két hetenkénti időblokkokban egy monoklonális ellenanyagot, bevacizumabot, kaptak infúzióban.Ez a szintetikus anyag abban segiti a klasszikus kemoterápia hatásfokát,hogy blokkolja az új daganatos erek kialakulását és a meglévőket pedig,úgymond, leszáritja, ezzel elzárva a daganatfészek előtt a tápanyagban dús vért.

1.kép
az EIS szomatográfia
nem-invaziv (fájdalommentes)
vizsgálati módszer
Ennek a klinikai vizsgálatnak az egyik sarkalatos pontja pedig az volt, hogy japán és kóreai kutatóorvosok állatkisérletekben és daganatos szöveti kultúrákon egyértelműen bebizonyitották,hogy ezen gyógygombakivonatok  imunoglukán hatóanyagai szintén daganatos érblokkoló hatással birnak. A vizsgálatot megvalósitó egészségügyi csoport igy méltán feltételezte a szinergikus (egymást erősitő) hatását a természetes alapú érblokkolásnak annak szintetikus (mesterségesen előállitott) megfelelőjével. A másik sarkalatos pontja a vizsgálatnak pedig az volt, hogy a csoport a klinikai tesztelés azon formáját választotta , mely a jelenlegi klinikai gyakorlatban a legerősebb bizonyitási erővel rendelkezik. A tesztelés folyamán ugyanis a dupla vak, placebóval kontrolált, randomizációt alkalmazták ,vagyis 20 beteg kapott csak emelt adagú feketepata gombakivonatot (podkovičník) ,a másik fele pedig csak placebót, ahol, az amúgy identikus formájú, kapszulákban semleges hatású kukoricakeményitővel helyettesitették a gombákat. És arról, hogy a kisérlet során ki mit kapott, sem a betegek, sem pedig a vizsgálatot lebonyolitó személyzet nem tudott. Erre csak a tesztelés 13 hete után, az eredmények kiértékelésekor, derült fény. A klinikai vizsgálat során 4 hetes intervallumokban vizsgáltuk a betegeinket. A fizikai vizsgálat és a vérvétel mellett - szükség szerint  - röntgen-,ultrahang,- CT és – magnetikus rezonanciás vizsgálatokat is felhasználtunk. A 13 hét alatt minden betegünket havi egy alkalommal elektroszomatográfiai (a cikk további részében EIS) vizsgálatnak is alávettetük, ami egy forradalmian új, nem invaziv (testbe nem behatoló) képalkotó orvosi diagnosztikai eszköz (1.kép), amely egy újszerű elektronikus mérési elvre épül.
Az úgynevezett chronoamperometria számítógépes adaptációja, a sejtközi folyadék vezetőképességének vizsgálatán alapul, amelyet Dr. Albert Maarek a Párizsi Orvosi Egyetem neurológus professzora saját - több, mint 20 éves - kutatási eredményeit összegezve fejlesztett ki (2.kép). Az EIS berendezés, amely a szervek és szervrendszerek (szív, máj, tüdő, vesék, bélrendszer, csontrendszer, idegrendszer) működésbeli állapotát vizsgálja. Az eredményt szövegesen illetve grafikusan 3 dimenzióban megjelenítve igen pontos képet ad a páciens belső szerveinek funkcionális állapotáról (3.kép). A vizsgálat érzékenysége 89%, fajlagossága 84%, ami jobb, mint sok más elfogadott eljárásé. A mérés mindössze 2 percet vesz igénybe ,amely során kb. 3 millió paramétert gyűjt be a vizsgált személytől és egyúttal azt analizálja is. A Magyar Háziorvosok Országos Szak-kollégiuma 2006. áprilisi ülésén hozott határozata szerint az EIS rendszert magyarországi bevezetésre és a házi orvosi gyakorlatban való elterjesztésre alkalmasnak találta!3. A klinikai vizsgálat kiértékelése.

    A klinikai vizsgálat analizise azon eredmények alapján történt, amelyet az egészségügyi csoport a 3 hónap  alatt, 4 hetes intervallumokban gyűjtött össze a betegektől. Kiértékelésnek alávetni 38 beteget sikerült, a kontrol csoportban 1 beteg a vizsgálat során meghalt, a gombakivonatos csoportból 1 beteget kivontak. Az analizis során a két csoportot 4 aspektusból hasonlitották össze : 1. milyen hatással volt a tesztelt anyag az egyes daganatos betegség kimenetelére, 2. mennyivel csökkentette a gombakészitmény az onkológiai kezelések spefifikus mellékhatásait, 3. mennyire hatottak ki a gombák a betegek napi életminőségére és 4. milyen hatással voltak poliszacharida kivonatok a betegek  társbetegségeire, zsiranyagcsereszintjére (koleszterin,trigliceridek), fogyasztásuk csökkentette – e  kardiovaszkuláris rizikójukat (homocisztein, sav-bázis egyensúly, szabadgyökök).4. Az onkológiai betegségekre gyakorolt gombahatás.

     A klinikai vizsgálat elemzése során a – talán – legizgalmasabb kérdések közé tartozott,hogy milyen hatással volt a tesztelt anyag (Podkovičník Mix) az egyes daganatos betegségek kimenetelére és  csökkentette-e a gombakészitmény az onkológiai kezelések fajlagos mellékhatásait? A cikksorozat ezen részében ezeket az adatokat közöljük.
 
    Ahogy azt már emlitettük,a viszgálatban 40 személy vett részt. 38 beteg hagyományos onkológiai kezelésben részesült. Legtöbbjük kemoterápiát, úgynevezett molekuláris célzott kezelést és sugárterápiát kapott (4.kép).

     Két beteg, akik a gombacsoportba tartoztak, a vizsgálatba való besorolás előtt legalább 6 hónappal hagyományos onkológiai kezelésben nem részesültek. Az ő állapotukat majd később részletesen jellemezzük. Mind a gombakészitményeket szedő betegcsoportban,mind pedig a kontrol csoportban a vizsgálat szempontjából 19 személy volt értékelhető. Mindkét vizsgálati karban az átlagéletkor 52-54 közé terjedt. A csoportokon belül a legtöbben  vastag-és végbélrákban, mellrákban és  tüdőrákban szenvedtek. Közülük 7 gombaszedő beteg és 5 placébós beteg a kemoterápia mellett még bevacizumabot is kapott,azt a monoklonális ellenanyagot, amely gátolja az új daganatos erek képződését, leszárítva azokat gyengíti a daganatfészkek „életképességét“. 

2.kép
a sejtközötti teret az egyenáram
(zöld nyilak) képes vizsgálni, a váltóáram
(sárga nyilak) áthalad az egész szöveten
és nem ad részletes információt


3.kép az EIS 3D szöveti szkenje
   

4.kép a gombakivonatotak szedő csoport daganatos betegségeinek megoszlása 


      A daganatos betegségekre gyakorolt közvetlen gombahatás szempontjából épp ebben a „daganatos érgátlás“ kategóriában történtek a legérdekesebb változások. Ugyanis abban a csoportban, ahol a betegek, akik a bevacizumab mellé még gyógygomba-kivonatokat is kaptak, sokkal jobbak lettek az eredmények, mint a kontrol csoportban. Ebből a gombacsoportos 7 betegből 6-nál részlegesen zsugorodtak a távoli áttétes daganatfészkek, 1 betegnél azok stabilizálódtak, mig a placébós csoport 5 tagjánál, akik csak a szintetikus daganatgátlószert kaptak, 4 beteg állapota romlott és csak 1 betegnél tudtuk daganata részleges zsugorodását kimutatni. Ez arra enged következtetni, hogy a mesterséges érgátlás (bevacizumab) és annak természetes analógjai (gombakivonatok) között szinergikus, egymást erősitő hatás feltételezhető, ami további érdekes kérdéseket is felvet a modern onkológiai kezelések  talaján. Mindezek a pozitiv eredmények a jövőre nézve nagyon reménykeltőek és behatóbb klinikai vizsgálódásra serkentenek.
      De nézzük meg, hogy a vizsgálat során „hogyan viselte sorát“ az a 2 beteg, akik nem kaptak klasszikus onkológiai kezelést és , mint utóbb kiderült , a gombaszedők közé tartoztak ! A következő,több mint érdekes megfigyelése a klinikai vizsgálatnak az volt, hogy mindkét adeptusnál beállt egy általános szubjektiv javulás a napi életminőségükben, egyértelműen érzékelték a gombák étvágynövelő,fájdalomcsillapitó és kedélyjavitó hatását is. És ez még nem minden ! A fej-nyaki daganatban szenvedő beteg onkomarkere, ami egy vérben mérhető paraméter és mindenkori értéke a tumor aktivitásáról ad információt, a klinikai vizsgálat közepétől (kb. a 6.-7. héttől) teljesen normalizálódott (5.kép).


 
5.kép a beteg SCCA onkomarkerének normalizálódása


 
      A klinikai megfigyelés során drámaian változott az EIS szomatográf képe is (6.kép).

 
EIS 2009/03 EIS 2009/04 EIS 2009/05
 6.kép az EIS szkennek változásai a vizsgálat során


      A súlyos anyagcserezavarok és a mély krónikus gyulladás ,amelyek oly jellemzőek voltak szervezete kiinduló állapotára, fokozatosan javuló tendenciát mutattak: a gyulladás csökkent, az elsavasodás normalizálódott, a sejtközötti tér kitisztult. A vizsgálat 13 hetének eltelte után pedig az onkológia hagyományos képalkotó diagnosztikáival kiértékelésre került betegségének állapota is. Ez év júliusában a magnetikus rezonanciás vizsgálat során nem találták a fej-nyaki daganatát ! A másik betegnél pedig, addig,amíg szedte a gombákat,kb. 20-25%-al csökkent az onkomarker szintje a vérében. A gombaszedés befejezte után 4 héttel egy újabb marker-elemzés során kiderült, hogy a beteg onkomarkere  kb. 40%-al emelkedett a gombaszedés alatti legalacsonyabb marker-értékhez képest.5. Az onkológiai kezelések mellékhatásainak értékelése.

      A daganatos betegségek onkológiai kezeléseinek komoly mellékhatásai lehetnek. Ezek közé tartoznak a vérképzőszerveket érintő szövődmények is, melyek a vér úgynevezett alakos elemeinek (fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék) számcsökkenésében jelentkeznek. Ezekhez a változásokhoz súlyos, sokszor életveszélyes állapotok is társulhatnak (fertőzések, vérszegénység, véralvadás problémák).  Csökkentette-e a gombakészitmény az onkológiai kezelések fajlagos mellékhatásait? A válasz : minden tekintetben igen. A gombát fogyasztók körében a  fehérvérsejtek számát átlagban 18%-al és a vérlemezkék számát 8%-al emelte a kontrol csoporthoz képest . A kontrol csoportban 8%-al csökkent a fehérvérsejtszám és átlagban 19%-al a vérlemezkeszám. A kontrol csoportban 4 betegnél felső légúti panaszok végett, súlyosabb vérlemezkeszámcsökkenés és vérszegénység miatt kellett elnapolni az onkológiai kezeléseket.      
 


6. A daganatos betegek általános állapotára gyakorolt hatások kiértékelése.

     A mindennapi onkológiai gyakorlatban nagy problémát jelent a daganatos betegek tápláltsági állapota. Ezen betegségek előrehaladt stádiumainak tipikus jellemzője az alultápláltság, melyet nemcsak a napi csökkent kalóriabevitel okoz, hanem a daganatos sejtek, azért, hogy  gyors növekedésük során fontos tápanyagokhoz és energiához jussanak, olyan aktiv molekulákat is kiválasztanak a véráramba,amelyek segitik - a szervezet  zsirtartalékai mellett - az izomszövet lebontását is. És ez nagyban befolyásolja a beteg prognózisát, ugyanis az utóbbi években klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a daganatos betegek kóros lesoványodása rontja életbenmaradásuk esélyeit, csökkenti napi életminőségüket, növeli fájdalomérzetüket és - nem utolsó sorban - a daganatok okozta alultápláltság mindenkori akadályává válik az onkológiai kezelések kivitelezésének is.    
    A vizsgálat során kiemelten és négy hetes rendszerességgel figyeltük a betegeink alapvető tápláltsági indexeit (aktuális testsúly, BMI). Emellett pedig egy úgynevezett bioelektrikus impedancia analizissel (BIA, 7.kép) azt vizsgáltuk, hogyan változik a stúdium alatt a betegek relativ test -, zsir – és izomtömege. Maga a vizsgálat során arra lettünk figyelmesek - és ezt az eredmények értékelésekor is bizonyitottuk - , hogy a gombaszedők csoportjában az átlagos testsúlygyarapodás 4.5kg volt ( a szórás 2-7kg között mozgott), mig – ezzel ellentétben - a kontrol csoportban 3.9%-os testsúlycsökkenést tapasztaltunk.


7.kép a szervezet bioelektrikus impedancia analizise (BIA)A vizsgálat rövid 13 hetes időszaka is már elegendő volt ahhoz, hogy a gombakivonatos csoport átlagos tiszta izomtömegének növekedését figyeljük meg (ami 4.07%-os volt). A kontrol csoportban, ahol a betegek placebót szedtek, ilyen jellegű változásokat nem mutattunk ki ( az átlagos testsúlycsökkenés 1.8%-os volt). Kijelenthető, hogy a gyógygombakivonatok növelik a daganatos betegek tápláltsági indexét, amely pozitiv kihatással van ezen betegek napi életminőségének javulására is. És a vizsgálat során az is bizonyos lett, hogy ez a minőségi és mennyiségi testsúlygyarapodás egyik főoszlopát képezi a hagyományos onkológiai kezelések mellékhatásainak csökkenésének és a betegek szervezetének gyors regenerálódásának.7. A daganatos betegek társbetegségeire gyakorolt hatások kiértékelése.

      Mivel a klinikai vizsgálatba besorolt 40 beteg ( 20 férfi és 20 nő ) átlagéletkora 53 év volt ( 39 és 74 év közötti szórással ), igy nem volt meglepetés, hogy két harmaduk más, úgynevezett civilizációs betegségekben is szenvedett (8.kép).8.kép a gombaszedő csoport társbetegségeinek megoszlásaGyakori volt a vérzsiranyagcsere zavara (magas koleszterinszint), a cukorbetegség és annak krónikus szövődményei, a magas vérnyomásos betegség és sziv – és érrendszeri panaszok. A gyógygombák legfontosabb hatóanyagai (béta-imunoglukánok, szterolok, triterpének, alkaloidok, lektinek)  pedig a felsorolt kórképekre is gyógyitó hatással birnak : szabályozzák az ember immunrendszerét, csökkentik a kórosan magas vérnyomást és a vérzsír koncentrációját, tisztitják az elmeszesedett érfalat, gátolják a mikróbák szaporodását, felgyorsítják a fertőzések okozta megbetegedések lefolyását és csökkentik a gyulladást. A gyógygombát szedők közel 80% -nál (15 beteg az értékelhető 19-ből)  tapasztaltunk kóros vérzsirszint értékeket. Náluk a vizsgálat során átlagosan 14%-al csökkent a vér összkolesterinszintje és a triglicerid értékek pedig 20.1%-al (9.kép)!

 
 

9.kép
a gombaszedők csoportjának koleszterin és trigliceridek csökkenése
A kontrol csoport ezen eredményei nem mutattak csökkenő tendenciát (stabilizáltak maradtak a vizsgálat ideje alatt). A gombakivonatok – függetlenül attól, hogy a beteg szedett – e koleszterincsökkentő gyógyszert vagy nem – képesek voltak ilyennemű anyagcsereváltozásra is és ezt úgy „tették“ , hogy közben emelték a betegek testsúlyát, növelték a tiszta izomtömeg arányát is gombaszedők csoportjában.  Ez a felsimerés váratlan és meghökkentő volt a vizsgálatot végző egőszségügyi dolgozók számára is !8. Összefoglaló.

       A klinikai vizsgálatot összefoglalva elmondható, hogy a tesztelt készitmény (Podkovičník Mix) gombakomponensei (feketepata gomba, bokrosgomba,pecsétviaszgomba)  értékes kiegészitői a hagyományos onkológiai kezeléseknek,mert csökkentik azok mellékhatásait, növelik a daganatos betegek napi életminőségét, étvágyjavitó hatásukkal emelik a tápláltsági indexüket. Társbetegségeikre gyakorolt hatásuk több esetben meglepően pozitiv eredményt hozott. Mindezek az eredmények a jövőre nézve nagyon reménykeltőek és behatóbb klinikai vizsgálódásra serkentenek.


 
  Impresszum  ::  Oldaltérkép  ::  Kapcsolat
Copyright © Natur Product 2009. All rights reserved.  Webdesign: Eurokom